Na zomerseizoen pelletkachel in gebruik nemen

Als de lente weer aanbreekt is het tijd om de pelletkachel ook weer even rust te gunnen. Natuurlijk is het verleidelijk om de boel de boel te laten en in het najaar wel weer te zien hoe het er mee staat maar bij een pelletkachel is het erg belangrijk om de kachel altijd schoon achter te laten. Zo kan vuil niet de kans krijgen om 'aan te koeken' en worden pellets niet vochtig. Daarom adviseren we om aan het eind van het stookseizoen de kachel alvast gereed te maken voor het nieuwe stookseizoen. Dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Volg altijd goed de handleiding van uw pelletkachel voor nadere instructies.

Goede, droge pellets

Denk er in ieder geval ook aan om het reservoir met pellets leeg te maken door alles op te stoken. Als de pellets namelijk vochtig geworden zijn heb je bijna gegarandeerd je eerste storing te pakken als je weer wilt gaan stoken. Gebruik dus altijd goede, droge pellets. Ten eerste heb je dan geen valse start en ten tweede voorkomt het een onnodig servicebezoek. Als de oorzaak van een servicebezoek bij nalatig onderhoud of vochtige pellets blijkt te liggen dan worden er natuurlijk wel kosten doorberekend en dat zou zonde zijn want het is eenvoudig te voorkomen.

Pelletkachels in recreatiewoning en vakantiehuizen

Het bovenstaande advies geldt nog meer voor vakantiehuizen dan voor reguliere woningen omdat daar slechts weinig gestookt wordt en de vochtigheidsgraad vaak hoger ligt. Zorg dus altijd voor een frisse, schone start van het stookseizoen met een schone kachel en nieuwe, droge pellets.