Waarom zitten er zulke grote prijsverschillen tussen kachels?

In onze showroom kun je vrijwel alle merken en soorten kachels en sfeerhaarden vinden. De prijzen variëren globaal van 50 euro tot een paar duizend euro. Een aantal verschillen zijn overduidelijk maar sommige kachels zijn wat uitstraling betreft bijna identiek en toch heel verschillend van prijs. Hoewel je ogenschijnlijk niet veel verschil ziet kan het toch al snel een paar honderd euro schelen.

Hoe komt dat?

Ook bij sfeerverwarming geldt het gezegde 'alle waar is naar zijn geld' oftewel; van iets goedkoops mag je geen topkwaliteit verwachten. 

Voor bijna elk budget is wel een passend model te vinden maar.... 

De hamvraag is op welke manier de kwaliteit bij een kachel of sfeerhaard tot uiting komt. Dit hebben we even voor je op een rijtje gezet:

  1. De dikte en kwaliteit van het staal is erg bepalend voor de prijs
  2. De sterkte en afwerking van de laklaag/verflaag
  3. De verbrandingstechniek
  4. Het ontwerp en gebruiksvriendelijkheid
  5. Het afwerkingsniveau
  6. Aftersales service en garantie incl. duidelijke Nederlandstalige instructies 

De combinatie van bovenstaande aspecten bepalen het gebruiksgemak, het stookplezier en de levensduur van de kachel of haard. 

Stookgedrag en intensiteit van gebruik

Hoe belangrijk de kwaliteit van de kachel is, is voor iedereen anders. Vooral de intensiteit van het gebruik is daarbij van belang. Stook je dagelijks en gebruik je de kachel als hoofdverwarming? Dan is het verstandiger om iets meer geld uit te geven zodat je langer plezier hebt van je kachel, anders kan goedkoop op duurkoop uitdraaien. 

Gebruik je de kachel maar heel af en toe en eigenlijk meer voor de sier dan voor de warmte? Dan kan je best toe met een wat voordeliger model. In Duitsland worden houtkachels bijv. ook in bouwmarkten verkocht en de kwaliteit daarvan is soms echt bedroevend. Voor de incidentele stoker kan dat natuurlijk een uitkomst zijn maar je moet er geen wonderen van verwachten en als je teleurstellingen wilt voorkomen kan je beter net iets meer uitgeven. 

Onverwoestbaar en duurzaam, een goede koop

We willen natuurlijk allemaal het liefst een onverwoestbare kachel voor een zo laag mogelijke prijs. Onze verkoopmedewerkers adviseren je graag bij de aankoop van je nieuwe (of tweedehands) kachel en kunnen je voorlichten over de voor- en nadelen van de verschillende modellen zodat je na wat vergelijkingen de kachel vindt die het beste bij jou, je huis en je portemonnee past. 

Overige verschillen

Naast prijs- en kwaliteitsverschillen is bij de keuze van een kachel ook belangrijk te kijken naar levertijden en reactietijd van een leverancier. Bij Nederlandse producten en producten die in ons kernassortiment zitten heb je meer kans op levering uit voorraad en snelle levering van bijv. onderdelen. Kies je voor een 'exotisch' kachelmerk of een exclusief model sfeerhaard dan zul je dus meestal voor lief moeten nemen dat de levertijden en reactietijden langer zijn dan je van ons gewend bent.