Als één van de eerste gecertificeerde DE (Duurzame Energie) installateurs doet 't Stokertje natuurlijk ook mee aan de inruilactie! De doelstelling van deze inruilactie is het stimuleren van de inruil van verouderde haarden en kachels voor nieuwere types met een betere techniek waardoor het milieu minder belast wordt. Een prachtig streven om, met behoud van warmte en gezelligheid, de wereld een klein beetje beter te maken en te zorgen voor een duurzame toekomst!
Vanaf 1 januari 2018 kun je gebruik maken van deze inruilactie, waarbij je oude kachel of haard van minstens 15 jaar ouder een inruilpremie tot wel € 350,- waard is. Deze actie geldt alleen bij aanschaf van een nieuwe kachel of haard met een energielabel van minimaal A voor houtkachels en C voor gaskachels. Zo profiteer je van een aanzienlijk voordeel op jouw nieuwe haard of kachel en draag je bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.
Als je een open haard hebt of een kachel die minstens 15 jaar oud is dan kan je je bij ons melden voor meer informatie over de inruilactie. De inruilpremie is afhankelijk van de aanschafprijs van de nieuwe haard of kachel (exclusief accessoires, materialen en installatie) en de aankoop moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Informeer hier naar bij onze verkoopmedewerkers of kijk hieronder naar de checklist.
Het antwoord op alle vragen moet ja zijn... dan kunt u in aanmerking komen voor de inruilpremie.
Gefeliciteerd! Als u op alle vragen 'ja' heeft geantwoord komt u in aanmerking voor de inruilpremie tot 350 euro.
De inruilpremie is afhankelijk van de aanschafprijs van de nieuwe kachel of haard. Deze prijs is exclusief accessoires, materialen en installatie maar inclusief eventuele direct af fabriek gemonteerde opties zoals bijv. een duurdere binnenbekleding.
Vanaf 1 januari 2018 worden bij alle haarden en kachels (zowel in de showroom als op de website) energielabels getoond. Een energielabel wordt ook wel energie-etiket of energie-efficiëntieklasse genoemd. Het energielabel zegt iets over het gebruik van energie door het apparaat waar het label opzit. Wat van belang is, is hoe efficiënt een apparaat met de energie omgaat. De berekening is gebaseerd op het 'nuttig rendement'. Het rendement geeft de verhouding aan tussen de energie die een haard of kachel verbruikt en het vermogen dat een haard of kachel levert. Dit betekent dat een haard met een hoog rendement een beter label heeft. De nieuwe haarden en kachels die voor de inruilactie in aanmerking komen moeten dan ook een bepaald label hebben. Voor houthaarden of -kachels is dit een energielabel A of hoger. Voor gas geldt een energielabel C of hoger.
Het is wel belangrijk om je tegelijkertijd te realiseren dat je stookgedrag, de kwaliteit van je brandstof en je rookkanaal een veel groter effect heeft dan de relatief kleine onderlinge verschillen tussen haarden en kachels met verschillende energielabels. Met alleen een zuinige haard ben je er dus niet! Het is veel belangrijker om bijvoorbeeld met goed gedroogd en schoon hout te stoken. Ook de infrastructuur heeft invloed op de uitstoot, vandaar dat de inruilactie alleen geldt bij installatie door een gecertificeerde installateur zoals 't Stokertje.
Om zeker te weten dat je rookkanaal aan de eisen van het bouwbesluit voldoet en je aanspraak kunt maken op deze inruilactie kun je het beste een haard of kachel kopen bij een gecertificeerde installateur zoals 't Stokertje. De installateurs zijn te vinden op de website van Stichting Evis.
Er zijn nog maar liefst 645.000 verouderde openhaarden in Nederland. Deze haarden zijn niet efficiënt en slecht voor het milieu door de uitstoot en veel rookontwikkeling. Moderne kachels verbranden hout op een veel hogere temperatuur en het hout verbrandt volledig, waardoor deze geen slechte invloed hebben op het milieu. Bij goed stookgedrag rookt de schoorsteen dan ook nauwelijks. Door een oude openhaard te vervangen kan het rendement gaan van 15 - 20% naar 65 - 85%.