Rayburn

De Rayburn is, net als de Aga, een gietijzeren fornuis dat heel eenvoudig te bedienen is. Aga en Rayburn komen beide uit dezelfde fabriek. Het handige van de Aga is dat hij altijd aan is, en dus ook altijd klaar voor gebruik is. De Rayburn daarentegen schakel je in (of zet je hoger) zodra je wilt gaan koken, wat weer als voordeel heeft dat je de warmte van het fornuis en daarmee ook de keukentemperatuur beter kunt regelen. Er zijn Rayburns waarop je alleen kunt koken, maar er bestaan ook Rayburns die de warmwatervoorziening regelen of die je zelfs aan de centrale verwarming kunt koppelen. Voor elk wat wils dus! Rayburns kunnen op hout of op gas gestookt worden. Een Rayburn is leverbaar in verschillende kleuren. Een Rayburn heeft twee ovens: een grote hoofdoven en daaronder een kleinere oven. De kleine oven is qua temperatuur de helft van de bovenste oven (bij de gietijzeren modellen) of een derde van de temperatuur van de bovenste oven (bij de plaatstalen modellen). Met de kleine gietijzeren ovens kun je op een lage temperatuur koken, maar de plaatstalen ovens zijn daar niet heet genoeg voor; deze kun je wel gebruiken om voedsel warm te houden en servies voor te verwarmen. Koken op de Rayburn verloopt in grote lijnen hetzelfde als op de Aga. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw haardenspeciaalzaak.