Kachel van de bouwmarkt

We krijgen regelmatig de vraag of een kachel van een paar honderd euro bij een bouwmarkt ook wel veilig en verantwoord is.

Prijs-kwaliteit verhouding kachel

Natuurlijk verkopen wij het liefste kwalitatief hoogwaardige kachels en haarden uit ons eigen, omvangrijke assortiment. In dat opzicht zijn wij natuurlijk niet helemaal objectief te noemen. Het is tenslotte niet echt gemakkelijk om te concurreren met de bouwmarktkachels van een paar honderd euro.

prijs-kwaliteit-bouwmarkt-kachel

Verschillen zijn zichtbaar

Gelukkig hoeven wij klanten hier ook niet vaak van te overtuigen want de verschillen zijn, als je eenmaal weet waar je op moet letten, goed zichtbaar. Wil je toch een keer een gokje wagen dan moet je dat zeker doen, maar dan is de kans groot dat je na een stookseizoen toch liever voor een degelijk type kachel kiest. Je bent dan natuurlijk weer van harte welkom!

De informatie die wij hieronder zo objectief mogelijk proberen te geven is gebaseerd op ervaringen van onze klanten en onze eigen ervaring met de verkoop en het onderhoud van minder gerenommeerde merken.

Risico's bouwmarktkachels op een rij

Het belangrijkste verschil is dat de bouwmarktkachels een stuk lichter uitgevoerd zijn dan vergelijkbare kachels van een gerenommeerd merk. Dat betekent dat het staal wat gebruikt wordt een stuk dunner is en daardoor ook kwetsbaarder en minder duurzaam is. Bij het stoken van hout komt natuurlijk heel veel hitte vrij. Deze hitte kan er voor zorgen dat het casco van een kachel sneller slijt en kapot gaat. Fabrikanten van kwalitatief hoogwaardige houtkachels bieden minimaal 5 jaar garantie aan op het casco van een houtkachel. Het casco van een degelijke houtkachel kan namelijk enorm lang mee, soms wel decennia. Het binnenwerk in de verbrandingskamer van de kachel beschermt het casco namelijk doeltreffend tegen de hitte. Daarom hebben wij ook gebruikte kachels in ons assortiment die soms al 4 keer zonder problemen van eigenaar veranderd zijn en nog steeds in prima staat verkeren. Als een fabrikant van een kachel minder dan 5 jaar garantie op het casco biedt moet je je ernstig afvragen of je wel de juiste keuze maakt.

Armaturen en glas

Ook horen wij vaak dat het hittebestendige glas van matige kwaliteit is en dat er vlekken of oneffenheden in het glas zitten. De sluitingen en armaturen van een kachel zijn soms eveneens gebrekkig. Het grootste nadeel is nog wel de verkrijgbaarheid van onderdelen. Breekt je deurhendel af? Of is het binnenwerk na een stookseizoen aan vervanging toe? Waar kan je dan deze onderdelen bestellen en zijn ze überhaupt nog wel verkrijgbaar?

Service en garantie?

Gecertificeerde installatiebedrijven zoals ’t Stokertje zullen niet snel de installatie van een bouwmarktkachel uit gaan voeren omdat ze niet de verantwoordelijkheid kunnen nemen voor een duurzame en veilige installatie met de bijbehorende garantie en service. De bouwmarktkachels zijn dus echt voorbestemd voor de handige Doe-Het-Zelver. Het installeren van een houtkachel is op zichzelf niet heel erg ingewikkeld, maar om dit op een veilige, verantwoorde manier te doen is een stuk gecompliceerder en wél van levensbelang. Ook Doe-het-zelvers hebben onderdelen nodig om een kachel te kunnen repareren. Wat nou als die niet meer geleverd worden? Dan kan je de kachel soms gewoonweg niet meer gebruiken. Of moet je voor heel veel geld onderdelen op maat laten maken. Ook kunnen gebreken aan de kachel consequenties hebben voor de veiligheid in huis. De bouwmarkten hebben tegen die tijd al lang weer een ander product in het assortiment.

Levensduur

Opvallend is wel dat de houtkachels uit bouwmarkten meestal wel aan de milieunormen voldoen. Ze zijn dus wel zuinig en hebben weinig uitstoot van fijnstof. Het probleem zit ‘m dus meer in de duurzaamheid van het product zelf. Hoe lang gaat de kachel mee en wat moet je doen als je service of onderhoud nodig hebt. Dat zal je allemaal zelf moeten kunnen regelen als je overgaat tot de aanschaf van een houtkachel bij een bouwmarkt.

Restwaarde nihil

Tot slot lijkt een bouwmarktkachel wel goedkoop maar als je weer eens iets anders wilt hebben is de restwaarde van een dergelijke kachel nihil. Een kachel van een bekend merk kan daarentegen zeker een paar honderd euro opbrengen op bijv. marktplaats. Als je dus het Total Cost of Ownership berekent gedurende een periode van 5 jaren ben je waarschijnlijk beter af met een kwalitatief hoogwaardige kachel. Bereken daarbij de aanschafprijs min de restwaarde bij verkoop, maar hou ook rekening met de tussentijdse aanschaf van onderdelen.

Rustig stoken

Koop je ondanks het bovenstaande advies toch een bouwmarktkachel? Zorg er dan voor dat je heel rustig stookt met licht hout. Laad de kachel niet te vol zodat hij niet te heet wordt. Installeer je de kachel zelf? Zorg er dan voor dat je de kachel (brand) veilig installeert, de juiste pijpmaterialen gebruikt en voldoende afstand bewaart tot brandbare delen.