Stokertje exposities overzicht

Bij alle Stokertje vestigingen in Drenthe, Friesland en Gelderland krijgen kunstenaars uit de regio de mogelijkheid om hun kunstwerken in de showroom tentoon te stellen. Dat is een lust voor het oog, temidden van de sfeer en warmte die de haarden en kachels uitstralen! Hieronder vindt u een overzicht welke kunstenaar in welke vestiging zijn of haar kunstwerken tentoongesteld heeft. Voor een actueel overzicht kunt u kijken op www.stokertje.nl/informatie/exposities.

't Stokertje Kachelparadijs Orvelte:

ingrid_jantzen_schilderij_nacht

Elke keer krijgt een andere kunstenaar uit de regio weer de gelegenheid om zijn of haar werk te laten zien. Zo wordt uw bezoek aan onze showroom nog meer de moeite waard! Ook is het leuk om uw bezoek te combineren met een dagje uit in ons pittoreske museumdorp of woon eens een live demonstratie bij in de Ambachtentuin van 't Stokertje. Hieronder een overzicht van de exposities van de afgelopen jaren.

Vanaf juni 2014 hing de collectie van Ingrid Jantzen in de showroom van Kachelparadijs Orvelte. De schilderijen van Ingrid Jantzen hebben al eerder bij 't Stokertje gehangen en waren erg geliefd bij onze klanten in en rondom Orvelte, dus vandaar op veler verzoek deze herhaling....

Even een korte introductie op het werk van Ingrid Jantzen

Ingrid schildert kleurrijke schilderijen, meestal in acryl. In haar werk komt haar voorliefde voor heldere kleuren en herkenbare, eenvoudige vormen duidelijk naar voren. Ze volgde verschillende cursussen, o.a. op de Koninklijke Kunstacademie in Den Haag en bij Scala in Meppel. Ook exposeert ze haar werk regelmatig in bibliotheken en op kantoren. In Wapse (Drenthe) heeft Ingrid een eigen atelier. De onderwerpen van haar werk variëren van zee, strand en geblokte landschappen tot vrolijk gestapelde theekopjes en kleurige interieurs. Naast het werk voor volwassenen maakt Ingrid onder de naam ‘Piep & Ko’ kunst voor kinderen en geeft ze workshops. Meer informatie over het werk van Ingrid kunt u vinden op haar websites: www.ingridjantzen.nl en www.piepenko.nl.


ingrid_jantzen_160 Tweeluik

Expositie van Jelly van Dalfsen

Vanaf 1 oktober 2013 hing de collectie van Jelly van Dalfsen in de showroom van Kachelparadijs Orvelte. Even een korte introductie op het werk van Jelly van Dalfsen “Een mens is pas helemaal mens wanneer hij speelt”  Friedrich v. Schiller  (1795) Jelly van Dalfsen tekent al vanaf haar kindertijd. Eerst vooral in zwart-wit met  tekenpotlood en daarna meer met kleur. Ze heeft vele cursussen gevolgd bij beeldend kunstenaars en verschillende materialen en technieken beoefend. Jelly is creatief therapeut van beroep en in die  hoedanigheid heeft ze natuurlijk ook veel geleerd van creatieve processen en materiaalgebruik. De laatste jaren schildert ze voornamelijk met acrylverf en maakt ze gebruik van gemengde technieken zoals collagemateriaal en pastel- en vetkrijt. Vooral in het collage-schilderen heeft Jelly zich ontwikkeld. Haar stijl van werken zou je intuitief en expressionistisch kunnen noemen. Meestal werkt ze niet  vanuit een plan maar speelt ze met het materiaal en kijkt wat er gebeurt en wat het met haar doet. Vaak is haar werk figuratief, soms abstract. Jelly vindt het belangrijk dat het resultaat in harmonie is, qua kleur en vorm etc. "Wat ik schilder en teken is een deel van mezelf, wat de ander in mijn werk ziet is een deel van de ander.  De titels van mijn werk mogen jullie zelf bedenken, want iedereen heeft z'n eigen interpretatie's ,gedachten en  fantasie."  De werken zijn heel betaalbaar, de grotere werken van 70 tot 100 cm. zijn verkrijgbaar voor 390 euro (incl. lijst) en het kleinere werk kost 40 euro per stuk. 

Expositie Loes de Bruin

Eind 2012, begin 2013 was de collectie van Loes de Bruin in de showroom van Kachelparadijs Orvelte. Ze heeft onze hele showroom versierd met haar prachtige kunstwerken.

Curriculum Vitae Loes de Bruin

1978 - 1989 - Eigen reclamestudio "Hazard" in Almere Haven.
In deze periode heeft ze bedrijven die zich in Almere vestigden of in een cirkel van 100 km voorzien van een logo, huisstijl, beeldmerken en drukwerk begeleiding.
Overigens heeft ze in deze periode ook het volgende gedaan:

  • Bedrijven geholpen met ontwerpen en opbouwen van hun stands tijden beurzen
  • Decors gebouwd
  • Interieurs ontworpen
  • Styliste

2001 - Grafisch Art Design Digitaal opleiding behaald aan het Grafisch Media Instituut Amsterdam
2003 - 1e expositie in Almere Haven
In dit jaar heeft Loes de Bruin het Atelierwerk & Digitale kunst samengevoegd. Zo is LdB-Kunstvormgeving ontstaan. Kunstige fotografie komt hier als eerste om de hoek kijken. Na uren, dagen, weken werk krijgt u iets origineels.
2005 - In Noordwijkhout heeft Loes de Bruin een atelier in gebruik genomen zodat ze meer ruimte heeft voor groot werk en voor workshops.
2011 - Webshop www.ldb-k.nl opgestart die zeer succesvol is. Deze webshop is een vervolg van de website www.LdB-Kunstvormgeving.nl
2011-2012 - De gevelstenen krijgen binnen LdB-K een grote status, zowel kant en klaar, in de workshop, als in opdracht van een klant.
2012 - Voorbereidingen voor 3 exposities in Drenthe, Friesland & Overijssel. Hier krijgen de tuindoeken een bijzondere aandacht 

Extra: van 5 mei tot 18 juli jubileumexpositie in Orvelte

De vereniging van Noordelijke hoogdrukkers (HOLT) bestond in 2013 15 jaar. Om dit heuglijke feit te vieren werd een bijzondere jubileumexpositie 'het holt nooit op' georganiseerd door het Grafisch Proeflokaal in Orvelte. In samenwerking met Restaurant de Schapendrift, het bezoekerscentrum van het Drents Landschap en Kachelparadijs 't Stokertje is een bijzondere expositie c.q. kunstroute ontstaan. Op de bovengenoemde vier locaties in Orvelte is het werk van zestien verschillende kunstenaars te bezichtigen. Al wandelend door het mooie dorp Orvelte kunt u dus kunst en cultuur opsnuiven.

expositie_het_holt_nooit_op
De vereniging Holt is in 1998 ontstaan vanuit een groep grafici die aan de academie voor beeldende kunsten in Groningen, Minerva, zijn opgeleid. Inmiddels hebben zich andere hoogdrukkers bij hen aangesloten. Zij maken prenten (grafiek) door middel van ambachtelijke hoogdruktechnieken, zoals houtsnede, linosnede en houtgravure. De individuele stijlen en werkwijzen lopen erg uiteen: zowel abstract als figuratief, zwart-wit of kleurig, grof of juist heel fijn gesneden. Er wordt geëxperimenteerd met materialen en nieuwe methoden, kennis en ervaring worden uitgewisseld en er wordt gezamenlijk geëxposeerd.

De officiele opening van de jubileumexpositie was op zondag 5 mei a.s. om 15.00 uur in het Grafisch Proeflokaal aan het Melkwegje nr 5 in Orvelte. Een aantal kunstenaars waren aanwezig voor uitleg en toelichting.

Haardenhuys Gelderland:

Afgelopen jaar hing de collectie van Joke de Jong in de showroom van Haardenhuys Gelderland.

Kunstenares Joke de Jong is geboren in Rhenen en woonachtig en werkzaam in Epe. In 1990 heeft zij haar opleiding ‘beeldhouwen’ aan de Vrije Academie in Nunspeet afgerond. Van 1990 tot 2004 heeft zij gewerkt als zelfstandig beeldhouwer. In die periode heeft zij door heel Nederland aan veel exposities deelgenomen. Daarnaast zijn er veel werken in opdracht uitgevoerd. Door persoonlijke omstandigheden heeft zij in 2004 het beeldhouwen moeten beëindigen. In 2006 is zij begonnen met schilderen bij schilderschool Ben Aa in Epe. Deze expositie bij Haardenhuys Gelderland is haar eerste overzichtstentoonstelling in dit vakgebied.


Kachelhûs Fryslân:

In Kachelhûs Fryslân hebben al heel wat regionale kunstenaars geexposeerd, waaronder Dallie Art, Gabriella Nauta, Aafje Terlaak Poot Haitsma, Hans de Graaf en Ralph Hamberg. Door de wisselende exposities wordt uw bezoek aan onze showroom in Joure nog leuker en krijgt het een kunstzinnig tintje. Hieronder een overzicht van de kunstenaars die ons Kachelhûs de afgelopen jaar voorzien hebben van de meest fraaie en indrukwekkende kunstwerken en creaties. 

Expositie van Ralph Hamberg

Mijn naam is Ralph Hamberg, geboren in 1977 en woonachtig in Ommen. Sinds 2009 ben ik actief bezig met fotografie. Ik ontdekte al snel dat natuurfotografie mij het meeste aansprak. Mijn voorkeur ligt bij macrofotografie omdat je dan dingen vast kunt leggen die je vaak met het blote oog niet kunt waarnemen, er gaat een wereld voor je open met dingen die je anders niet had gezien. Vlinders, libellen en planten hebben vooral mijn aandacht. Ik fotografeer vooral lokale flora en fauna in het Vechtdallandschap. Regelmatig trek ik erop uit om lekker in de natuur te zijn en dit op de gevoelige plaat vast te leggen. Je kunt mij dus overal in het veld aantreffen, knielend of plat op mijn buik bij een insect of plant.  Natuurfotografie is voor mij meer dan alleen een mooi plaatje schieten, ik speel graag met het bestaande licht en achtergrond zodat een foto meer sfeer krijgt.
Voor meer info en foto's kun je terecht op mijn website: www.digimacro.nl

vlinder Ralph

Expositie van Aafje Terlaak Poot – Haitsma 

Aafje Terlaak Poot – Haitsma is woonachtig in Joure en schildert al jaren portretten van mensen uit alle continenten. Ze heeft een krachtige penseelstreek en tracht de emotie van de geportretteerde weer te geven. Aafje heeft in de loop der jaren een eigen stijl ontwikkeld, ze schildert met grove droge penselen met acrylverf op board en probeert een schilderij niet dicht te schilderen. Belangrijk voor de schilderes is niet zozeer of een portret lijkt, maar meer de sfeer die een werk bij de kijker oproept. De schilderijen zijn tijdens openingstijden te bezichtigen aan de Slachtedyk in Joure. Aafje is 44 jaar, onderwijzeres en schilderes. Op haar website kunt u meer informatie over haar werk en haar exposities vinden.

Portret  Schilderij jonge man in tuinbroek

Expositie van Hans de Graaf

Hallo, mijn naam is Hans de Graaf en ik woon in Heerenveen. Ik ben getrouwd en samen met Maryan hebben wij 2 geweldige zonen en 2 prachtige schoondochters. Sinds eind 2008 ben ik weer actief met schilderen. Dit kwam weer op mijn pad doordat ik begin 2008 ziek werd. Ik werd getroffen door een hersenontsteking. Na een ziekenhuisopname van 1 maand moest ik naar Beetsterzwaag voor revalidatie. Tijdens deze heftige periode van 6 maanden heb ik het schilderen weer opgepakt. Eerst als therapie en later thuis als nieuwe invulling in mijn leven. Het schilderen geeft mij rust en voldoening. Mijn schilderijen zijn vrolijk van kleur en gemaakt met acrylverf. Ik schilder op doek en MDF platen, mijn werk maak ik af met een vernislaag zodat ze lang mooi blijven. Verder heb ik een website......dus voor belangstellenden...... neem gerust een kijkje op www.hansverft.nl

Hans de Graaf gezichten hans de graaf huizen 

Expositie van Gabrielle Nauta

Mijn naam is Gabriella Nauta, trotse moeder van 3 kinderen. Ik heb veel creativiteit meegekregen vanuit huis, maar tekenen was niet mijn sterkste kant. Eind 2004 ben ik gestart met een cursus bij It Toanhús in Joure, onder leiding van Hans Noordermeer. Je kon er doen wat je wilde en werd daarin ondersteund door Hans en ook door de mede cursisten. Wanneer het even niet meer lukte, dan hielp de reflectie van de groep je weer op weg. Hier kwam ik er al vrij snel achter dat portretten mij beter lukten dan andere onderwerpen. Mijn portretten zijn vooral geïnspireerd op al de mooie mensen die wij tijdens onze vele backpack reizen zijn tegengekomen. Vooral donkere mensen vindt ik erg mooi om te schilderen.

schilderij gabriella nauta

Expositie van Dallie Art

Tekenaar Johan Boersma is geboren in 1989 in Joure. Hij was van kinds af aan al erg veel aan het tekenen. Sinds enkele jaren is hij ook andere kunstvormen gaan proberen. Johan Boersma maakt tekeningen, schilderijen met acryl verf en illustraties op de computer. De illustraties op de computer zijn ontstaan door werk en opleiding (grafimedia). Voor meer informatie www.dallieart.nl.dallie art snail Dallie Art pig

Expositie van Anita van der Kloet

Een korte introductie......van Anita: 

anita_van_der_kloetIk ontdekte al snel dat tekenen en schilderen voor mij meer was dan een beetje kleurtjes op een vel papier zetten. Ik vond het schilderen geweldig om te doen en had er veel plezier in. Hoewel ik een opleiding voor pedagogisch medewerker met veel plezier heb afgerond verdween de passie voor schilderen nooit. Na die opleiding besloot ik dan ook naar de kunstacademie in Kampen te gaan om daar mijn talent verder te ontwikkelen.  Ik kwam in Joure te werken bij kinderdagverblijf SKIK, waar ik tot op heden nog steeds werkzaam ben. Als ik thuis kom, pak ik een pot verf om weer aan de slag te gaan met een schilderij. Ik zet de muziek aan en laat mijn handen daar door leiden. De muziek is erg bepalend voor hoe het schilderij er uiteindelijk uit gaat zien. Hoe heftiger en harder de muziek is, hoe drukker het schilderij zal zijn.Het was ooit de bedoeling alleen te schilderen voor mijzelf. Dat is wat uit de hand gelopen, want ik heb zoveel schilderijen dat het niet meer in mijn huis past. Gelukkig is daar 't Stokertje waar ik mijn werk tentoon mag stellen.

Iedereen interpreteert een schilderij anders en daarom zet ik mijn handtekening op de achterkant van het doek. Zo kan je zelf bepalen hoe je het schilderij wil ophangen. Al met al ben ik erg blij mijn werk te kunnen tentoonstellen en ik ben benieuwd naar de reacties. Mocht u interesse hebben in een van mijn schilderijen, neem dan contact met mij op op 06-17431880 of [email protected]

anita_van_der_kloet_2