Zonder vuur geen leven, warmte en romantiek

2 jaren en 6 maanden geleden geplaatst

Soms kom je een artikel tegen wat je zelf geschreven zou kunnen hebben, als je daar tenminste het talent voor had gehad ;-). Zo mooi kan ik helaas niet schrijven en daarom wil ik dit prachtige verhaal over de betekenis van vuur in een houtkachel graag met jullie delen. Het is geschreven door Hilbrand Rozema in het Nederlands Dagblad van 28 december 2019.

In de vlammen staren loutert je geest, je hersenen gaan uit de knoop

Heerlijk, zo’n houtkachel. In ons Limburgse vakantiehuisje hebben we een dagtaak aan het vergenoegd in de handen wrijven. Het tocht bij de stopcontacten, de pannen klepperen en in de balken knaagt de worm. Maar geef me lucifers, een krant* en mooie houtblokken, gestapeld volgens de Zweedse** methode en hup, de bránd gaat in de kachel. Zonder aanmaakblokje natuurlijk; je moet wel je voorouders onder ogen kunnen komen. 

Al snel knettert het, weldadige warmte trekt in de tochtige hoeken en in je botten. Het lijkt op het goud waarmee de Netflix-serie The Crownbegint. In de vlammen staren loutert. Het maakt televisie overbodig. Je hersenen gaan uit de knoop. 

Houtvuur een guilty pleasure?

Ja, het voelt goed. Maar het vuur verliest aan onschuld, elk jaar meer. En 2019 was geen uitzondering. Meer dan ooit is houtvuur een guilty pleasure, een schuldig genoegen. Tuinafval, oudjaars- en paasvuren, vuurschalen, vuurkorven, houtkachels*** of gewoon fikkie stoken: het gaat zelden nog zonder besef van de CO2 die de dampkring in kringelt. Het vuur groeide ons boven het hoofd, van Duindorp tot Australië. Net als in 2018, 2017 en daarvoor. Grote branden woedden in Portugal, Griekenland, Californië, Siberië, Indonesië, Brazilië.

Het houtkacheltje dat we in de tuin hadden gepland, staat nu onder verdenking. Misschien toch maar een pelletkachel **** ...? Ik heb niet veel met die rare korrels. Dat voelt toch als konijnenvoer maar dan zonder konijn. Die korrels zijn ook al niet meer onschuldig, meldde het Journaal prompt: de uitstoot is fors, de luchtwegen lijden, strenge regels liggen voor. Het zal vast wel moeten en men heeft er, nemen we aan, niet voor niets voor doorgeleerd.

Vuur brengt je dichter bij jezelf en elkaar

Toch breek ik een lans voor het vuur. Vuur brengt je dichter bij jezelf en elkaar. Maakt je ontvankelijk en doet je stilstaan. Zonder vuur geen leven, warmte en bescherming. Vuur verzacht de contouren, werpt geheimzinnige schaduwen, is romantisch, brengt glans in de ogen van kleine en grote mensen, voedt de verbeelding en laat weer iets te raden over. Houtvuur is, net als kaarslicht, een intentieverklaring tegen de kaalslag van kunstlicht. Het is een daad van raadseling, tegen de ontraadseling. Wie de vreugde van het vuur niet kent, mist iets dat misschien wel net zo wezenlijk is als dansen.

Geniet maar stook met mate

Je kunt van houtvuur veel zeggen, maar je komt er meestal wel anders vandaan. Vervulder. Rustiger. Alleen al daarom, om die aardse, algemene genade en troost van het vuur, kan geen kerk zonder kaarslicht. Geniet, maar stook met mate....... 

 

Redactionele kanttekeningen: 

* 't Stokertje adviseert juist om geen krant te gebruiken maar wél aanmaakblokjes, beter voor het milieu wat de voorouders toch ook een mooi streven zullen vinden. 

** De schrijver bedoelt de Zwitserse stookmethode i.p.v. de Zweedse

*** Helaas worden houtkachels heel vaak volstrekt ten onrechte in één zin genoemd samen met open haarden, vuurkorven, tuinkachels en paasvuren terwijl houtkachels, mits goed gestookt met hakhout uit de regio volgens de BOSS-IT checklist, voorzien in de warmte- en sfeerbehoefte die anders op andere, veel meer milieubelastende manieren ingevuld worden. Open haarden, vuurkorven, tuinkachels en paasvuren zijn uitsluitend bedoeld voor sfeer en als warmtebron ongeschikt vanwege het lage rendement en de relatief hoge uitstoot in het milieu.  

**** Bij een vergelijking van een houtkachel op goede wijze toegepast en een pelletkachel op goede wijze toegepast valt aan te tekenen dat de milieubelasting natuurlijk moet worden beschouwd op basis "Cradle to Cradle"-uitgangspunten. In een dergelijke complete beschouwing valt ernstig te betwijfelen of bijvoorbeeld elektrische auto's maar dus ook pelletkachels & hun brandstof wel zo milieuvriendelijk zijn als de houtkachel. Bekijk hier de vergelijking tussen elektrische auto's, pelletkachels en houtkachels (bron: Stichting NHK).   

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht