Warmte, energie en de toekomst

4 jaren en 1 maand geleden geplaatst

Er is erg veel discussie in ons land, maar ook internationaal, over de energievoorziening. Bijna elke energiebron heeft wel consequenties voor de leefomgeving, het milieu en de toekomst. In ons koude kikkerlandje hebben we nou eenmaal een groot deel van het jaar een warmtebron nodig. Daar is niets aan te veranderen. Hoe daar invulling aan gegeven wordt kunnen we met z'n allen wel beïnvloeden. Maar hoe je het wendt of keert.... er is energie nodig. Of de warmte nou geleverd wordt door houtkachels, pellethaarden, cv-ketels op gas of aardwarmte, elke bron heeft zijn voor- én nadelen. De discussies die gevoerd worden zijn vaak (te) emotioneel en de situatie wordt onvoldoende 'holistisch' bekeken. Alles is namelijk met elkaar verbonden en de ene beslissing leidt weer tot gevolgen die niet altijd te overzien zijn. Zo worden bijvoorbeeld houtkachels door de een kleine groep van de bevolking gezien als vervuilers, terwijl wetenschappers de houtgestookte haarden classificeren als milieuneutrale energie bron. Het is niet voor niets dat het stoken op hout gezien wordt als een manier om aan het klimaatakkoord te kunnen voldoen. De waarheid ligt hierbij natuurlijk in het midden. 

Jong-Design-cv-kachel

Er zijn in wezen twee dingen belangrijk om de situatie op de wereld echt te verbeteren.

1. Alle energie die je verbuikt moet je zo doelmatig mogelijk inzetten (alleen verwarmen met hoogrendementstoestellen). Dus zoveel mogelijk warmte halen uit een energiebron door deze nuttig te besteden. 

2. Je wensen/eisen op het gebied van comfort en luxe aanpassen. De beste manier om het milieu te sparen is namelijk nog altijd het consuminderen! 

Als je deze twee principes zou naleven zou je dus sowieso het gebruik van tuinhaarden (in de buitenlucht) en open haarden (zeer slecht rendement) moeten gaan verbieden als overheid. Zo lang een dergelijke beslissing nog niet genomen wordt, heeft een discussie over de verschillen tussen bijv. een energieklasseB en een A+ klasse weinig zin. 

 

Lees vooral ook dit artikel in de volkskrant .....

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/laat-de-discussie-over-het-nederlandse-gas-niet-overheerst-worden-door-emoties~bdc299a6/

Of dit nieuwsbericht omtrent de ontwikkeling van groen gas

https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/135250/Rendo-wil-groen-gas-in-aardgasnetwerk

 

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht