Een goede buur zorgt goed voor zijn houtkachel en schoorsteen

7 jaren en 8 maanden geleden geplaatst

Het is bijna winter. De houtkachel gaat weer aan.
Behaaglijke warmte en een mooi schouwspel, die dansende vlammetjes. Maar ook: overlast kwalijke stoffen en brandgevaar. Of valt het allemaal wel mee?

Vanochtend (28 oktober 2014) lazen we dit artikel van Jon van Schilt in het Dagblad van het Noorden. Als grootste houtkachel- en gashaarden leverancier van Nederland zijn we natuurlijk altijd helemaal gespitst op alles wat met vuur te maken heeft, dus viel ons oog meteen op de kop van het artikel. Al lezende blijkt het een interessant verhaal te zijn over de aandachtspunten van hout stoken en dat willen we graag met u delen op dit blog. Gelukkig blijkt het in ons dichtbevolkte kikkerlandje nogal mee te vallen met de overlast voor buren. Toch blijft het belangrijk om goed rekening te houden met omwonenden. Het gezegde "beter een goede buur dan een verre vriend" is tenslotte maar al te waar. 

 

De goede buur en zijn houtkachel

jotul houtkachelBij Drentse gemeenten komen nauwelijks klachten binnen over de rook uit de schoorsteen van de buren. En toch zijn er meer mensen die er last van hebben, stelt het Longfonds. De Drentse brandweerkorpsen hebben andere zorgen: zij zien met name aan het begin en einde van het stookseizoen een piek in het aantal woningbranden. ,,Ziedaar het belang van het vegen van de schoorsteen.'' Steeds meer mensen halen een houtkachel in huis. Lekker, behaaglijk, vooral ook gezellig en wie het handig doet, kan ook nog eens besparen op zijn stookkosten. Hij moet dan wel bomen (‘hout op stam') kopen, zelf kappen, kloven en twee, drie jaar laten drogen. Van het stoken van hout krijg je het meer dan eens warm, is dan ook een waarheid als een koe.

Stookhout is populair

haardhoutMaar dan geldt ook de economische wetmatigheid: hoe groter de vraag, des te hoger de prijzen. Sommige commerciële aanbieders leveren kant-en-klaar stookhout voor meer dan 200 euro per kuub. Staatsbosbeheer heeft de prijzen de afgelopen jaren ook verhoogd, maar zit met 25 tot 40 euro per kuub nog aan de onderkant van de markt. Wel zelf kappen, zagen, afvoeren en kloven. Dat dan weer wel. Bij de Drentse boswachterijen, die hout aan particulieren verkopen, merken ze al jaren een toenemende vraag. De laatste jaren zo explosief, dat er in bepaalde regio's wachtlijsten gelden. Niet alleen het aantal mensen, dat hout stookt, neemt toe, ook de ‘houthonger' per stoker lijkt niet te stillen. Steeds vaker brandt de kachel dagelijks, zeker als die ook de centrale verwarming in de andere vertrekken aanjaagt.

Schoorsteen en bouwbesluit

In zo'n klimaat zou je verwachten dat de niet-stokers steen en been klagen bij de gemeente over de rook uit de schoorsteen van de buren. Zeker in de stedelijke omgevingen. Niets blijkt minder waar. Een rondgang langs de Drentse gemeenten leert dat er zelden wordt geklaagd. Variërend van één keer per stookseizoen tot een keer of drie, vier. Handhaving is lastig. Regels zijn er eigenlijk niet. Behalve dan het Bouwbesluit. Daarin staat aan welke eisen een schoorsteen moet voldoen. ,,Vorig jaar hebben we enkele klachten gehad. Valt dus heel erg mee. Een goed gesprek tussen buren is vaak genoeg'', zegt Leo Weterings van de gemeente Meppel. Maar wat als het gesprek niet helpt en de (rook)overlast blijft? Handhaving is lastig, omdat moet worden aangetoond dat de rook, die de overlast veroorzaakt, uit die ene schoorsteen komt. Een smoking gun, een heterdaadje dus. Maar tussen de overlast, de klacht en de controle zit doorgaans veel tijd, zodat niet meer kan worden vastgesteld waardoor de overlast is ontstaan.

Bijna geen klachten

De Drentse gemeenten liggen niet al te zeer wakker van de klachten, zo blijkt uit de rondgang. ,,Het is hier geen probleem'', klinkt het in Hoogeveen. ,,We hebben het afgelopen jaar één klacht gehad. Het rookkanaal voldeed aan het bouwbesluit. Dat is het dan, want meer kunnen we niet doen'', zegt een woordvoerster van de gemeente Coevorden. In een aantal gemeenten wordt bij herhaalde klachten poolshoogte genomen. ,,Dan gaat iemand kijken wat de oorzaak van de overlast is en of het rookkanaal aan de eisen voldoet'', zegt een woordvoerster van de gemeente Emmen. Peter Beukers, woordvoerder van Borger-Odoorn, voegt eraan toe dat klachten worden gebundeld. ,,De bestrijding is lastig, omdat overtreders vaak niet op heterdaad kunnen worden betrapt. We proberen meerdere klachten uit de buurt te bundelen. Soms kan de wijkagent of de buurtvereniging iets bereiken bij de veroorzaker.''

Nat hout staat gelijk aan rook

open haard

Om stank uit de schoorsteen te voorkomen, staan alle gemeentelijke neuzen in dezelfde richting: geen nat hout, geen geverfd hout en niet stoken bij windstil of mistig weer. Dan blijft de rook hangen en is de kans op overlast het grootst. Rond deze tijd van het jaar vestigt een aantal Drentse gemeenten de aandacht op het stookgedrag. ,,Het gaat om een stuk bewustwording. Alleen onbehandeld droog hout stoken, dus ook geen papier en niet bij stil weer'', zegt Annet Geerts van de gemeente Assen.

Sfeervol en duurzaam

De stichting Milieu Centraal, die voorlichting geeft over energie en milieu in het dagelijks leven, is niet onverdeeld gelukkig met houtkachels in woonwijken vanwege de geuroverlast en fijnstof. Komt er toch een houtkachel in huis, dan moet het een hoogrendementskachel zijn, zoals een pellet-, speksteen- of tegelkachel. De open haard is de slechtste keuze, volgens Milieu Centraal: geen warmte en de hoogste uitstoot van schadelijke stoffen. Aan de andere kant: het stoken van hout draagt niet bij aan het opraken van de fossiele brandstoffen en draagt minder bij aan de klimaatverandering dan bijvoorbeeld gasgestookte verwarming, stelt de stichting. ,,Maar de duurzaamste keus is een elektrische warmtepomp die gebruik maakt van duurzaam opgewekte stroom.'' Duurzaam ja, sfeervol nee.

Bron: DvhN 28 oktober 2014, Jon van Schilt

 

Diverse vacatures verkoop, installatie en planning

Installateurs gezocht!

ZZP-ers gezocht installatie Zuid-Holland, Brabant, Utrecht